1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Богатите държави да дават 20 млрд. долара на година за опазването на биологичното разнообразиe

Богатите държави да дават 20 млрд. долара на година за опазването на биологичното разнообразиe

Дълги дискусии се водиха и за финансирането на защитата на видовете в развиващите се страни

Богатите държави да дават всяка година 20 милиарда долара, за да подкрепят усилията за опазването на биологичното разнообразие. Това предвижда проект за ново междудържавно споразумение, предложен от Китай по време на конференцията за биоразнообразието в Канада.
 
Документът предлага до 2030 година сумата постепенно да нарасне на 30 милиарда долара, а 30% от сухоземната площ на планетата, както и една трета от морското пространство да бъдат обявени за защитени територии. Тази тема беше сред най-горещо обсъжданите по време на конференцията.
Дълги дискусии се водиха и за финансирането на защитата на видовете в развиващите се страни. Бедните държави настояваха да получават от богатите минимум 100 милиарда долара годишно. Това е десет пъти повече, отколкото големите икономики дават в момента за опазването на природата и приблизително толкова, колкото са обещани, но не и изплатени, за борбата с глобалното затопляне.
Според няколко екологични организации резултатите от конференцията в Канада са разочароващи. От WWF коментират, че положението е драматично и много проблеми остават нерешени. На същата линия е и френският президент Еманюел Макрон, който призова участниците във форума да се обединят около по-амбициозни цели. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.