1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Часът на Земята на WWF с фокус върху мира

Часът на Земята на WWF с фокус върху мира

Отбелязваме празника на планетата с арт мозайка от капачки във формата на Земята

Часът на Земята е най-мащабната международна инициатива, посветена на опазването на планетата. След броени часове тя ще стане факт за 15-а поредна година в повече от 190 държави, сред които и България. По традиция през  последната събота на март милиони хора от цял свят ще изгасят осветлението в домовете си между 20:30 и 21:30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще.

„Тази година WWF България посвещава кампанията си на мира. Ние вярваме, че мирът между хората е първата крачка, която заедно трябва да направим, по пътя към хармоничното съжителство между човека и природата. Всеки нов ден на военни действия допринася пряко или косвено за влошаване качеството на околната среда, а оттам влияе и върху здравето на всички нас. Мирът е нужен в името на нашия общ дом и общото ни бъдеще“, призовава Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Часът на Земята по света

Часът на Земята не е просто 60 минути без осветление. През годините в резултат от инициативата бяха постигнати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. хектара защитена морска зона в Аржентина и вдъхнови засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан. Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки. Благодарение на Часа на Земята много семейства в Непал и Мадагаскар получиха печки, използващи енергия от възобновяеми източници, а редица домове в Индия и Филипините бяха заредени със слънчева енергия.

Как ще отбележим Часа на Земята у нас?

За първи път от началото на пандемията с Covid-19 WWF ще посрещне Часът на Земята на живо. Изпращайки призив за мир, WWF и техните партньори от Център АЛОС и училище ПГИИ “проф. Н. Райнов" канят всички жители и гости на София да се включат в изграждането на красива мозайка от капачки във формата на планетата Земя. Събитието ще се състои на 26 март, събота, в Градската градина, пред Народния театър „Иван Вазов“, между 10:00 и 18:00 часа. Всеки желаещ ще получи възможността лично да постави своята капачка в мозаечното пано, като по този начин символично покаже съпричастност към бъдещето на нашия общ дом Земята. Впоследствие готовата арт инсталация ще бъде изложена на обществено място в столицата.

Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч, включвайки се в най-голямата природозащитна кампания на планетата. Сред тях са: Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, Археологическия музей, паметника на Васил Левски на площад „Васил Левски“ и много други.

И още... По случай Часа на Земята WWF България подарява на всички любители на природата 20 нови стикери за комуникация във Viber. Това е първият изцяло български Viber пакет стикери с главен герой пандата Пан, който по един забавен начин ни напомня да опазваме природата всеки ден. Стикерите с посланията на Пан можете да намерите тук.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.