1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дадоха старт на рали за екологично шофиране

Дадоха старт на рали за екологично шофиране

На Еко Драйв България победител е екипът постигнал най-малък разход на енергия за превозен 1 тон тегло за километър

Зам.-кметовете по екология и транспорт в Столична община Йоана Христова и Евгени Крусев дадоха старт на III издание на състезанието за екологично шофиране „Еко Драйв България“, което цели да популяризира и насърчи екологичното и икономично шофиране. На него не се измерва скорост, а победител във всеки един от трите етапа е екипът, постигнал най-малък разход на енергия за превозен 1 тон тегло за километър.

„Популяризирането на ключовите правила за екологично шофиране е изключително важна задача за нашата столица, която е първенец по брой коли на глава от населението в Европа. Екологичното поведение зад волана е едно от онези дребни наглед действия, които имат особено голямо значение към качеството на въздуха и средата, в която живеем.“ –  каза по време на откриването Христова.

„Освен екологично и икономично, не бива да забравяме, че шофирането преди всичко трябва да е безопасно“ – подчерта Евгени Крусев.

За да подобрим екологичния си стил на шофиране, експертите препоръчват на първо място да избягваме шофирането на кратки разстояния. Освен това напомнят, че не бива да се държи двигателят включен при престой на автомобила на едно място повече от 3 минути. Напомнят също, че отворените прозорци увеличават разхода на автомобила и съответно – емисиите с 5%, както и че двигателят през зимата загрява по-бързо в движение, а не докато автомобилът стои на едно място. Важно е да поддържаме автомобила си в техническа и екологична изправност и да проверяваме редовно налягането в гумите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.