1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дания с цена от 55 евроцента за найлоновите торбички

Дания с цена от 55 евроцента за найлоновите торбички

Властите насочват вниманието на обществото към екологичния отпечатък при тяхното производство

От началото на годината в Дания действа закон, според който всяка найлонова торбичка, предлагана в магазините, струва 55 евроцента. С новото правило Копенхаген се надява да намали употребата на пластмаси.
 
Единственото изключение е за най-тънките пликчета, в които клиентите в супермаркетите слагат плодове и зеленчуци. Всички останали, независимо от размера, се таксуват. Така правителството иска да накара хората да ползват торби за многократна употреба, като е желателно те да са произведени от рециклируеми материали или от плат.
plasticbag
 
В коментар към новия закон от министерството на околната среда изтъкват, че голяма част от пластмасовите отпадъци в Дания все още се изгаря, което вреди на климата и околната среда, а освен това иразходва ценни ресурси.
С налагането на цена за пластмасовите торбички властите насочват вниманието на обществото към екологичния отпечатък при тяхното производство. Целта е хората постепенно да се откажат от "културата на еднократното ползване" и да преминат към по-устойчиви модели на поведение. Новият закон трябва освен това да помогне на Дания да спазва валидните от една година европейски ограничения за износ на пластмасови отпадъци.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.