1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Даряваме ,,Зрънце Любов“ на птиците около нас за 14-та поредна година

Даряваме ,,Зрънце Любов“ на птиците около нас за 14-та поредна година

Зимното подхранване на птиците в населените места е традиция не само у нас, но и в много други държави по света

За 14-та поредна година стартира кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Зрънце Любов“. Това е една от най-многогодишните кампании на Дружеството, която всяка зима призовава хората да поставят хранилки за птици в населените места, за да помогнат оцеляването им през студените зимни месеци.

Много от птиците, които почти всеки познава – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България. През зимните дни им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Тогава те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем, като им дадем шепа семена. Поставянето на хранилки за птиците у дома на балкона, в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси, е нашето „зрънце любов“, което даряваме на птиците.

winter-birds

Как да се включите?

  1. Направете хранилка за птици – купете готова или направете своя хранилка за птици от пластмасова бутилка и други подръчни материали и я поставете на балкона, в двора или в най-близкия парк. Редовно я пълнете със слънчогледови семки. Най-подходящите хранилки са тези, при които птиците не могат да стъпват в храната и да я замърсяват. Също да предпазва семената от дъжд и задържане на влага. Семенцата трябва задължително да са сурови и безсолни. Слънчогледът е най-подходящата и достъпна храна за пойните птици, зимуващи по нашите ширини. Важно е винаги в близост да поставяме и поилка с прясна вода.
  2. Предайте идеята нататък – споделете с приятели, разкажете в социалните мрежи, подарете хранилка на приятел, организирайте работилница в детската градина или училището на вашето дете.

 

bird house

Зимното подхранване на птиците в населените места е традиция не само у нас, но и в много други държави по света. То е начин да се докоснем отблизо до някои видове и да разберем повече за разнообразието от птици около нас. Това е особено ценно за децата и възпитава в тях грижа и интерес към природата и нейните обитатели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.