1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата е загубила над 140 млн. лева от заменки в защитени територии на черноморското крайбрежие

Държавата е загубила над 140 млн. лева от заменки в защитени територии на черноморското крайбрежие

Това изчисление за загубите на предходния кабинет на тройната коалиция направи депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева

Държавата е загубила над 140 милиона лева от заменки на територията на ценни природни местообитания на черноморското крайбрежие за периода 2005 - 2008 г. Това изчисление за загубите на предходния кабинет на тройната коалиция направи депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева след среща на председателя им Бойко Борисов и Тома Белев от Асоциация на парковете в България този петък.

От името на коалиция "За да остане природа в България", Тома Белев е депозирал до всички парламентарно представени групи в Народното събрание две предложения за промени в законите, които според тях ще подобрят защитата на природата у нас и по-конкретно контрола над злоупотреби свързани със заменки и незаконно строителство, пише "Дневник".

Едното искане е да да се позволи на гражданите да сезират правосъдните органи, когато става дума за проблеми с общи устройствени планове, подробни устройствени планове и някои разрешения за строеж. Второто предложение е свързано с реституцията, приватизацията и заменките в защитени територии – парламентът да приеме решение, с което да задължи министъра на регионалното развитие, министъра на околната среда и министъра на земеделието да предприемат стъпки за възстановяване на публичния характер на собствеността на държавата в разпоредителните сделки.

Засега по тези искания природозащитниците са се срещнали само с представителите на ГЕРБ, които са обещали да ги подкрепят.

По време на разговора са били засегнати и въпроси, свързани с околната среда като ГМО, шистовия газ, незаконно строителство, казусите свързани с Камчийски пясъци, Карадере, Пирин, Странджа, Витоша, заменки, дюни. "От ПП ГЕРБ потвърдиха досегашните си позиции срещу ГМО, шистов газ, Бургас - Александруполис, застрояване на градските паркове и дюни и застъпиха позиция срещу застрояването на защитените територии," разказа Тома Белев.

"По време на правителството на ГЕРБ бяха издадени три заповеди със забрана за строителство и реализиране на инвестиционни обекти на територията на Царево – защитена територия, която е била превърната в частна собственост, била е продадена на инвеститори за смешната сума от 14 стотинки на кв. м. Това е на първа линия по морето. Тук става въпрос за подарени от правителството повече от 340 милиона лева на частни инвеститори", разказа след срещата от своя страна Василева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.