1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавна институция да носи отговорност за почистването на речните коритa

Държавна институция да носи отговорност за почистването на речните коритa

За това настояват областни управители, предложението се обсъжда в Mинистерския съвет

Да се определи държавна институция, която единствена да носи отговорност и да получава финансиране за почистването на речните коритa. За това настояват областни управители. В момента за това отговарят най-малко четири структури, чиято работа се оказва неефективна поради липса на средства. Предложението се обсъжда в Mинистерския съвет, предаде БТА.

Идеята за една институция, която да отговаря за речните корита, е на областния управител на Русе Галин Григоров. По думите му през последните 13-14 години реките в цялата страна не са цялостно почиствани, а това е основната причина за наводненията. След закриването на държавното предприятие "Водно стопанство" през 1996 г. функциите му са разпределени между община, областна администрация, Агенция "Пътна инфраструктура" и "Напоителни системи".

Примерът е с река Русенски Лом, чиито притоци преминават през териториите на няколко общини. Финансирането трябва да бъде осигурено от държавата, а структурата ще може да планира дейностите си за 3-4 години напред, уточни Григоров. Той каза, че очаква следващата година да бъдат осигурени средства за почистването на поне 8 от 20-ет затлачени речни участъци в областта, които могат да наводнят земеделски земи и ферми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.