1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Деца се учат как да опазват природата по проекти на Община Бургас

Деца се учат как да опазват природата по проекти на Община Бургас

Снимка:

Проектите са по Националната кампания "За чиста околна среда - 2016"

Община Бургас спечели няколко проекта по Националната кампания "За чиста околна среда - 2016", с които ще се създадат различни условия за опазване на природата. Проектите ще се реализират в ОУ "А. Страшимиров", ОУ "Ел. Пелин", ОУ "Хр. Ботев" - кв. "Долно Езерово", ОДЗ №2 "Звездица", ОДЗ № 15 "Моряче", ЦДГ № 9 "Пламъче" и ОДК, съобщават от  Общината.

Природозащитната инициатива, която ще се проведе в ОУ "Антон Страшимиров", носи името "Град на хиляди криле". Тя предвижда оформяне на  екокът, който включва модел на естествената среда на местообитание на птиците. Чрез него учениците ще опознават по-задълбочено растителния и животински свят в региона.

ОУ "Елин Пелин" ще създаде интерактивна "зелена" класна стая. В нея децата ще изследват източници на замърсяване на въздуха, водата и почвата, методите на пречистване на водата и преработване на отпадъците, тяхното рециклиране и разделно събиране.

Инициативата, която ще се проведе в ОДЗ  № 15 "Моряче", носи името "Природата и аз". Чрез нея ще бъде създаден екокът за обучение, отдих и спорт. Това ще даде възможност на децата да участват в занимания на открито.

Бургаското ОУ "Хр. Ботев" - кв. "Долно Езерово" ще има собствена "Зелена стая за научни забавления". Кабинетът ще разполага с модерни образователни средства и технологии. Част от инициативата е създаването на постоянно действаща експозиция, която не само да представя експонати от живата и нежива природа, но и да стимулира дейности като наблюдение на обекти и явления, анализ и систематизиране на знания за природата. Екомузеят на ОУ "Хр. Ботев" ще разполага с минипланетариум и модел на Бургаското езеро.

Проектът на ОДЗ №2 по Националната кампания "За чиста околна среда - 2016" предвижда изграждането на екопътека, по която ще има различни кътове. В тях децата ще имат възможността да усетят благотворното влияние от красотата на природата. Кътовете ще спомогнат и за създаване на пълноценно развитие на възпитателния процес по всички образователни направления.

Повече от 150 ученици и родители от школите на ОДК - Бургас ще работят заедно в дългосрочна природозащитна кампания. Тя включва засаждане на 15 дръвчета в дворното пространство на база "Изгрев" на ОДК, акция за почистване на парк "Минерални бани", освежаване на детска площадка в квартала, изработване на къщички за птици, открити уроци и други.

Децата от ЦДГ №9 "Пламъче" ще научат своя урок по опазване на околната среда като превръщат пластмасови бутилки в хранилки за птици. Това е начин у тях да се изградят навици за разделно събиране на отпадъци.

Основната цел на проектите е повишаване на екологичната култура  на децата и изграждане на позитивни нагласи към света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.