1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Директорът на парк „Рила“ разпореди проверка по сигнала за езеро „Окото“

Директорът на парк „Рила“ разпореди проверка по сигнала за езеро „Окото“

При събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на лицата, същите ще бъдат санкционирани

По повод публикации в интернет в Дирекция „Национален парк Рила“ (ДНП „Рила“) няма официално постъпил сигнал или обаждане на зелен телефон /0884111400/ за туристи, които се къпят в Рилското езеро „Окото“. Въпреки това, директорът на ДНП „Рила“ Красимир Андонов разпореди проверка.

При събиране на достатъчно данни за извършено нарушение и установяване на самоличността на лицата, същите ще бъдат санкционирани.

В последните три години, тези случаи са рядкост. Наложените санкции възлизат на стойност 5100 лв. Съгласно Закона за защитените територии санкцията за нарушения за юридически лица е в размер на 1000 до 10 000 лв., а за физически се налага с глоба от 500 до 5000 лв.

Служителите от „Паркова охрана и контрол“ в активния туристически сезон следят за нерегламентирано навлизане на МПС в защитена територия и в циркуса на Седемте рилски езера.

Дирекция „Национален парк Рила“ апелира към всички посетители за спазване на правилата за поведение в защитената територия и разчита на тяхната отговорност и активна подкрепа за опазване на природното богатство. Уведомяването на парковите рейнджъри, дава възможност за бърза реакция от наша страна и предотвратяване на нарушения.

Данните от извършения ежегоден мониторинг за състоянието на езерата, показват, че водата в тях е чиста и е в рамките на всички допустими норми. Същите отговарят на изискванията за високопланински ледникови езера, съгласно Наредба № Н-4/2012 г. за характеризиране на повърхностните води.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.