1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Международният ден на океана

Днес е Международният ден на океана

Има за цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните

На днешният ден - 8 юни светът отбелязва Международния ден на океана. Датата е избрана по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия и от тогава се празнува неофициално. От 2009 година обаче започва официалното отбелязване на Световния Ден на Океана. Думата "океан" идва от името на гръцкия бог на морето Ōkeanos. Световен океан е общото наименование на всички океани и морета по света. Световният океан се състои от пет части: Атлантически океан, Индийски океан, Северен ледовит океан, Антарктическия и Тихия океан.

Световният ден на океана има цел да информира обществото за всекидневните проблеми с опазването на океаните и как всеки един от нас може малко да помогне.

Според учени и еколози от цял свят климатичните промени вече са реалност и оказват своето влияние върху живота на цялата планета. Прогнозите са, че затоплянето, топенето на ледовете и покачването на нивото на Световния океан ще продължат и ще предизвикат световни катаклизми, свързани с достъпа до питейна вода, с температурата и чистотата на въздуха

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.