1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес е Световният ден на системата за горска сертификация FSC

Днес е Световният ден на системата за горска сертификация FSC

В България близо 200 000 ха гори в 12 горски стопанства са сертифицирани по нея

На 27 септември се отбелязва Световния ден на системата за горска сертификация FSC. Тя е създадена в началото на 90-те години на ХХ в. от неправителствената организация Forest  Stewardship  Council  (Съвет за стопанисване на горите).

Системата за горска сертификация FSC е първата световна, независима, етикетираща система за горски продукти. Идеята й е да бъде създаден  стандарт, който да даде общоприето понятие и норма за това какво представлява добре управляваната гора. FSC идва в отговор на превръщането на обезлесяването в световен проблем и желанието на хората да употребяват продукти от дървесина, чиито добив не допринася за унищожението на горите.

Изискванията на FSC  системата не допускат унищожаването на естествените гори, използването на опасни пестициди и генетично модифицирани организми и зачитат правата на местното население.

Притежателите на сертификата FSC подлежат поне веднъж годишно на проверка, чиято цел е да установи  дали спазват изискванията на системата. В момента 80 държави в света използват системата FSC. В България близо 200 000 ха гори в 12 горски стопанства са сертифицирани по системата FSC, в процес на сертифициране са други 21 горски стопанства. WWF  България има ключова роля в развитието и прилагането на системата за горска сертификация FSC в страната, предоставяйки техническа и финансова помощ за сертифицирането на държавни и частни гори.

Повече за FSC можете да прочетете на http://www.wwf.bg/what_we_do/forests/fsc/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.