1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Днес откриват Лендарт инсталациите на Атанасовско езеро

Днес откриват Лендарт инсталациите на Атанасовско езеро

Снимка:

Ще се насладите на природните и културни стойности на лагуната

Днес откриват Лендарт инсталациите на Атанасовско езеро, създадени по време на арт пленера в края на април по протежение на Пътеката на саблеклюна. Мащабни художествени конструкции от клони и тръстика са инсталирани непосредствено до езерото, които се движат под въздействие на вятъра. Стари солничарски дъски, разядени от солената вода са послужили за създаване на скулптурен обект под формата на огромно яйце. Идеята му е, освен като произведение на изкуството,  да служи и като артистично укритие за наблюдение на птиците.

Заповядайте на 10 май (четвъртък) от 17:00 часа пред Укритието за наблюдение на птици, откъдето ще запчне разглеждането на арт инсталациите. На откриването ще присъстват и част от участниците в арт пленера - учениците от специалности „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“ от Национално училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас, които под ръководството на Добрин Атанасов, Любен Кулелиев – артпедагози от Център АЛОС, и Калоян Минчев – техен асистент, изработиха мащабните художествени конструкции.

Ще имате възможност да се запознаем с този необикновен стил в изкуството и с начина по който той се вплита естествено със заобикалящата среда. Това от една страна разширява района за разходка и естетическа наслада около езерото, а от друга - за пореден път вплита в едно природните и културни стойности на лагуната.

На фона на залязващото слънце и на чаша бяло вино ще се насладите на новите придобивки за гражданите и гостите на Бургас и ще погледате птиците, които в момента гнездят в района – рибарки, саблеклюни, кокилобегачи или се хранят – лопатарки, свирци и др.

Инициативата е част от комуникационните дейности по проект „Солта на живота“ – организиране на пленери и изложби за Атанасовско езеро и се води от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Работата на Център АЛОС с ученици се осъществява като част от Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.