1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До 2050 година Лондон ще се превърне в град-парк

До 2050 година Лондон ще се превърне в град-парк

Строителството може да увеличи риска от наводнения в страната

Нова стратегия за опазване на околната среда представи кметът на Лондон Садик Хан. По думите му до 2050 година британската столица трябва да се превърне в град-парк. За целта се създава специален "Зелен градски фонд", който първоначално ще разполага с 10 милиона евро.

До посочената дата повече от половината от градската площ ще бъде зелена, обещава градоначалникът. Това ще бъде постигнато с използването на "зелени покриви и стени" при новостроящи се сгради, а качеството на съществуващите паркове и градини ще бъде подобрено. При проектирането на нови сгради вече ще има изисквания за зелена инфраструктура, включваща така наречени "дъждовни градини", които да помогнат за по-ефикасен дренаж при валежи и така да предпазят града от наводнения.

По-рано тази година доклад на професионалисти в областта на строителството и наводненията предупреди, че изграждането на нови имоти, с които да се преодолее недостигът на жилища в Обединеното кралство, може да увеличи риска от наводнения в страната, освен ако не се предвидят устойчиви дренажни системи.

Средствата от новия общински фонд ще се предоставят на местни групи, които искат да засаждат нови дървета и да обновяват обществените райони, посочи Садик Хан. Стратегията му съдържа и инициативи, които да намалят драстично въглеродните емисии. Това включва реформиране на събирането на отпадъци и увеличаване на възобновяемата енергия в столицата. Като първа стъпка е предвидено изграждането на 100 мегавата нови соларни мощности в града до 2030 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.