1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До края на септември памукът ще встъпи във фаза узряване

До края на септември памукът ще встъпи във фаза узряване

В полетата с по-голяма надморска височина започва да тече агротехническия срок за сеитбата на ечемика и пшеницата

През второто и третото десетдневие узряването на есенните сортове овошки и винени сортове грозде ще протича при благоприятни топлинни условия. В края на второто десетдневие и при късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. До края на септември памукът, след масовото разпукване на плодните кутийки,  ще встъпи във фаза узряване.

През третото десетдневие на септември ще се наблюдават типичните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия, с по-ниски минимални температури, които понякога се случват рязко, без преходен период. Във високите полета не са изключени и стойности от порядъка на 3-4оС, което трябва да се има предвид при прибиране на зеленчуковата реколта, подлежаща на осланяване.

През септември подходящи условия за провеждане на сезонните полски работи, най-важните, от които са своевременно прибиране на слънчогледа и царевицата и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимни житни култури, ще има в края на първото десетдневие, през по-голямата част от второто и през последната седмица от месеца.

В края на септември  в полетата с по-голяма надморска височина започва да тече агротехническия срок за сеитбата на ечемика и пшеницата.

Повече информация за месечната агрометеорологична прогноза може да прочетете ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.