1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. До вторник приключват проверките на рисковите язовири в страната

До вторник приключват проверките на рисковите язовири в страната

Продължава и контролираното източване на язовирите "Доситеево", "Тракиец" и "Огняново"

НЕК планира източването на два язовира, които има опасност да прелеят - язовир "Гостилица" в област Монтана и язовир "Росина" в област Търговище. Това съобщи директорът на НЕК Михаил Андонов пред БНР. 

"Гостилница" трябва да бъде пробит, за да може да се източи - главният изпускател на язовира не може да се отвори напълно, но през него се изпуска вода. Арендаторът на язовир "Росина" Свилен Стефанов пък отрече да има опасност от преливане. Той заяви, че са запълнени 20% от капацитета на язовира, а по-важните механизми са в изправност.

Продължава и контролираното източване на язовирите "Доситеево", "Тракиец" и "Огняново". Два водоема край Златоград също се източват контролирано от седмица - по 3 кубика в секунда се изпускат от язовир "Златоград", а по-малкия язовир "Хасидере" се източва значително по-бавни темпове.

До вторник приключват проверките на рисковите язовири в страната. До момента са проверени 500 язовира, от тях с потенциална опасност са 14, като в 6 има минимален обем вода. В 18 от общо 28-те области в страната проверката на язовирите, която се прави от дружеството "Язовири и каскади", е приключила напълно.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално, съобщиха от МВР.  Няма преливащи язовири от каскада "Арда". Свободният обем на язовир "Тича" е 60 милиона кубически метра и няма опасност от преливане, тъй като снежната покривка в района е трийсетина сантиметра.

Започна почистването на речните корита на територията на община Доспат. В селата Змейца и Барутин река Доспатска е най-опасна, тъй като има образувани наноси, съобщи кметът на Доспат Антим Пържанов.

Няма опасност от преливане на язовири във Варненска област. Проверка е показала, че всичките 29 съоръжения са в добро състояние, увери областният управител Данчо Симеонов. Нивото на най-големия язовир - "Цонево", дори леко е спаднало заради контролирано изпускане на водата. То се прави, за да може водоемът да поеме висока вода от язовир "Камчия", ако се наложи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.