1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Добивът на въглища води до замърсяване на прясната вода в Индонезия

Добивът на въглища води до замърсяване на прясната вода в Индонезия

Около 3 000 км от реките на Южен Калимантан са по протежението на въглищните мини

Докладът „Разкрити: Въглищни мини замърсяват водата на Южен Калимантан“, описва в детайли разкритията от деветмесечно разследване на „Грийнпийс“. Той показва, че опасните отпадъци от интензивните, почти нерегулирани дейности на въглищните мини замърсяват реките и потоците в провинцията, като в много случаи нарушават националните стандарти за отпадъчни води от мините, съобщиха от "Грийнпийс-България".

Една трета от Южен Калимантан е посветен на добива на въглища, което поставя под реална заплаха качеството на водата в провинцията. „Грийнпийс“ установи, че киселинните отпадъци от мините, съдържащи желязо, манган, алуминий и други елементи, достигат до водните обекти в Южен Калимантан. Около 3 000 км от реките на Южен Калимантан – почти 45% от всички реки – са надолу по протежението на въглищните мини.

„Хората в близките до мините и по течението на реката селища най-вероятно използват замърсена вода за къпане, миене, земеделие. Те са изправени пред неприемлив риск от дейностите на въглищните мини. Правителството трябва да действа, за да защити тяхното здраве и препитание“, казва Ариф Фиянто, координатор на кампанията „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – Индонезия.

22 от 29 водни проби взети от „Грийнпийс“ от пет въглищни мини в Южен Калимантан се оказаха киселинни. Заустване, течове и разливи от замърсените резервоари на въглищните мини създават сериозна опасност за намиращите се на близо потоци, блата и реки.

„Грийнпийс“ твърди, че минните компании, които печелят от тези в някои случаи, незаконни дейности, имат отговорност да спрат да замърсяват водните ресурси, от които зависят общностите. Компаниите, които нарушават закона трябва да платят за почистването, дори и ако техният лиценз за добив е изтекъл или отменен, тъй като проблемите свързвани с киселинния дренаж на мините остават за десетиления.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.