1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Доброволци залесяваха в Пирин планина

Доброволци залесяваха в Пирин планина

Снимка:

Засадени бяха 550 фиданки от черен бор

Доброволци на Зелени Балкани и стажанти от програмата на МОН "Студентски практики" осъществиха залесяване  в района на НП "Пирин", където се осъществяват дейностите за възстановяване на едрите видове лешояди по проект Светло бъдеще за черния лешояд LIFE14 NAT/BG/649. Засадени бяха 550 фиданки от черен бор, с цел подобряване на гнездовите местообитания на черния лешояд.

Залесяването е част от мащабната кампания за засаждане на над 2 000 борови фиданки, част от проект „Светло бъдеще за черния лешояд” LIFE14 NAT/BG/649 на програма LIFE на ЕС.

Инициативата е и в подкрепа на груповата програма за намаляване на въглеродните емисии, подобряване на местообитанията на редки видове и увличане на повече граждани в природозащитни дейности.

Като част от акцията студентите посетиха и базата на Фонда за дивата флора и фауна и се запознаха с дейностите по опазване на лешоядите в района на Кресна и Пирин, както и със значението на тези консервационно-значимите видове.

В деня преди акцията, стажанти и служители на Зелени Балкани се възползваха от поканата на Рафтинг-клуб Рефлип и участваха във вълнуващо спускане по река Струма. Прекрасното преживяване е  чудесен пример, как може да се развива устойчив туризъм, без да се нарушава природната среда, а напротив - базиран на природните дадености на даден район. След спускането по време на кратка презентация, екипа на Рафтинг-клуба бе запознат с дейностите на Зелени Балкани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.