1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дойдоха първите пеликани „разузнавачи“ в Сребърна

Дойдоха първите пеликани „разузнавачи“ в Сребърна

Все още е рано да се говори за начало на гнездовия период

Първите пеликани „разузнавачи“ са наблюдавани през последните дни в Поддържан резерват „Сребърна“. Между 7 и 30 къдроглави пеликана си почиват на наколните платформи и на ледената повърхност. Езерото все още е покрито с 30-40 см лед, река Дунав в участъка на резервата също е замръзнала. В момента пеликаните са разпръснати в незамръзналите участъци на р. Дунав в търсене на храна.

Все още е рано да се говори за начало на гнездовия период. Поради метеорогичните условия тази година той ще започне вероятно в края на февруари – началото на март. Това е нормалният цикъл на възпроизводство на птиците за разлика от предходни години, когато меките зими благоприятстваха за ранното начало на гнездене.

Обстановката в резервата е спокойна. Ежедневно на територията на Сребърна се извършва засилено наблюдение на водоплаващите птици. До момента не са установени мъртви екземпляри или птици с нехарактерно поведение.

Въведените ограничения със заповед на министъра на земеделието и храните за достъп на външни лица и извършването на любителски риболов се запазват. Мярката е превантивна и се налага във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца (грип) при домашни и диви птици в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.