1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дроновете – бъдещето в опазването на околната среда

Дроновете – бъдещето в опазването на околната среда

Дистанционното наблюдение може да осигури ценни данни за състоянието на горите

По покана на WWF в България гостува Хуберт Сконечни от Института по авиация във Варшава. В офиса на организацията той изнесе презентация на тема „Оценка на здравословното състояние на горите чрез дистанционно заснемане с безпилотен летателен апарат“. Лекцията, която предизвика засилен интерес сред природозащитници и експерти, беше базирана върху резултатите от проекта HESOFF, фокусиран върху интегрирането на иновативни техники с цел опазване и подобряване състоянието на горите. Проектът е финансиран по програма LIFE, която е единственият финансов инструмент на Европейския съюз, изцяло посветен на околната среда, опазването на природата и борбата с климатичните промени.

Известно е, че дистанционното наблюдение може да осигури ценни данни за състоянието на горите, показвайки всяко едно дърво в детайли. За съжаление обаче, ефективното сътрудничество между малки изследователски институции и доставчици на спътникови услуги е изключително трудно. Именно това провокира нуждата от включването на безпилотни летателни апарати в усилията за опазването на горите. С тяхна помощ изследователските и природозащитните организации биха могли не само да подобрят, но и да хармонизират своите международни дейности във всички региони на Европейския съюз. В тази връзка WWF има интерес от разгръщането на по-широко сътрудничество с Института по авиация във Варшава в името на опазването на околната среда.

Обикновено горите се категоризират по различни признаци като възраст, видове и гъстота на дърветата в нея и т.н. Тези характеристики могат да бъдат получени много по-бързо и лесно чрез анализ на изображения, заснети от безпилотни устройства. Освен това, летейки на височина до 800 м. и развивайки скорост до 110 км/ч, дроновете могат да доставят информация и за съществуващата инфраструктура на горските пътища, както и за демаркационните линии. Благодарение на функцията си „автопилот“ те са в състояние при необходимост да излитат и кацат автоматично. По време на полета дроновете правят многоспектърни изображения, а също и доставят телеметрични данни.

Специално за целите на проекта е създадена многоспектърната камера QUERCUS.6. Тя разполага с шест лещи, всяка от които може да се контролира отделно, а теглото ѝ възлиза на едва 1690 гр. Благодарение и на вградения й соларен сензор тя работи с ниска консумация на енергия. Освен това е оборудвана с GPS, както и с бордови компютър със софтуер за събиране на данни от дистанционно разположени датчици. Изображенията с различни спектрални състави могат да се използват както за наблюдение на горите, биоразнообразието и земеделските култури, така и за следене нивото на замърсяване на въздуха и водите.

Следващата амбициозна цел е разработването на софтуер за автоматично сегментиране на получените горски данни, който да сведе до минимум ръчната намеса при техния анализ.

Посещението на полските колеги се проведе в рамките на обмен с проекта на WWF-България „Крайречни гори“, също финансиран по програма LIFE. Неговата цел е възстановяване и опазване на крайречни гори в две защитени зони в България – Марица и Мартен-Ряхово. Сътрудничеството между WWF и Института по авиация във Варшава би допринесло за включване на иновативни методи при оценка на състоянието на горите и набелязване на мерки за тяхното възстановяване и облагородяване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.