1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК предложи нови правила за облагане на енергийните продукти

ЕК предложи нови правила за облагане на енергийните продукти

Новият текст ще спомогне за създаването на равни възможности за промишлеността в целия ЕС

Нови правила за начина, по който се облагат енергийните продукти, предложи днес Европейската комисия. Целта е да се премахне съществуващото неравновесие и да се вземат предвид както въглеродните емисии, така и енергийното им съдържание, съобщи пресслужбата на комисията.

И сега в директивата за енергийното данъчно облагане са определени минимални ставки за облагане на енергийни продукти, които се използват като моторни горива и горива за отопление, както и на електроенергията. Тази директива обаче вече е остаряла, непоследователна и не отговаря на целите на ЕС в областта на енергетиката и промените в климата, смята Еврокомисията.

По тази причина институцията предлага преразглеждане на директивата, което "ще позволи на държавите членки да използват данъчното облагане по възможно най-добрия начин и в крайна сметка да подкрепят "устойчивия растеж". Това може да стане, като съществуващите енергийни данъци се разделят на две части, които заедно да определят общата данъчна ставка.

Еврокомисията смята, че първата трябва да се основава на въглеродните емисии на енергийния продукт и да бъде фиксирана на 20 евро за тон въглероден диоксид. Втората трябва да се основава на енергийното съдържание, т.е. "на действителната енергия, която продуктът генерира, изразена в гигаджаули (GJ)".

Държавите членки ще имат възможност да освободят изцяло от данъчно облагане консумираната от домакинствата енергия за отопление без значение какъв енергиен продукт се използва.

Според Еврокомисията предложението ще даде предимство на възобновяемите енергийни източници и ще насърчи потреблението на енергийни източници с по-ниски въглеродни емисии. Новият текст ще избегне възникването на разнообразни национални политики и ще се спомогне за създаването на равни възможности за промишлеността в целия ЕС.

"Актуализираната система за данъчно облагане на енергийни продукти идва в подходящ момент... Предложението дава ясен сигнал към бизнеса и потребителите по отношение на цената на въглеродните емисии, то е и възможност за изместване на данъчната тежест от труда към потреблението, с цел да се насърчи, благоприятстващото стопанския растеж, данъчно облагане", заяви еврокомисарят по данъчното облагане, митническия съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета.

Предстои предложението да бъде обсъдено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС и се очаква да влезе в сила от 2013 г. То предвижда постепенно въвеждане на новата система за данъчно облагане там, където е подходящо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.