1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК прие стратегия за по-устойчиво използване на възобновяемите ресурси

ЕК прие стратегия за по-устойчиво използване на възобновяемите ресурси

Планът включва и разработване на нови технологии и процеси за биоикономиката

Европейската комисия прие днес стратегия за насочване на европейската икономика към по-интензивно и по-устойчиво използване на възобновяеми ресурси, предаде пресслужбата на институцията.

Планът включва три основни въпроса - разработване на нови технологии и процеси за биоикономиката, развиване на пазари и конкурентоспособност в този сектор и насърчаване на по-тясно сътрудничество между създателите на политиките и заинтересованите страни.

Стратегията "Иновации за устойчив растеж: биоикономика за Европа" цели да се изгради по-новаторска икономика с ниски емисии. Тя трябва да съчетава продоволствената сигурност и устойчивото селско стопанство и рибарство с използването на възобновяеми биологични ресурси за целите на промишлеността като се гарантират биологичното разнообразие и опазването на околната среда.

"Европа трябва да се премине към постпетролна икономика. По-интензивното използване на възобновяеми ресурси вече не е избор, а необходимост", коментира еврокомисарят по изследователската дейност, иновациите и науката, Мойра Гейгън-Куин. "Трябва да стимулираме прехода от общество, основано на изкопаеми горива, към биообщество, като двигател на този преход бъдат научноизследователската дейност и иновациите", призова още тя.

Понятието "биоикономика" означава икономика, използваща земни и морски биологични ресурси и отпадъци като суровини за производството на храни, фураж, промишлени стоки и енергия, както и употребата на биологични процеси за изграждане на устойчива промишленост.

Чрез биологичните отпадъци могат да се постигнат 2% от целта на ЕС за възобновяема енергия. Биоикономиката на ЕС вече има оборот от почти 2 трилиона евро и осигурява работа на над 22 милиона души, което представлява 9% от общата заетост в ЕС. Тя включва селско и горско стопанство, рибарство, производство на храни, пулп и хартия, както и някои аспекти на химическата, биотехнологичната и енергийната промишленост.

Смята се, че всяко евро, инвестирано във финансираните от ЕС научноизследователски дейности и иновации в биоикономиката, ще генерира 10 евро добавена стойност в секторите на биоикономиката до 2025 г., твърди Еврокомисията.

Стратегии за биоикономика вече са в сила в няколко държави членки на ЕС, сред които Дания, Финландия, Германия, Ирландия и Холандия. На международната сцена държавите, които са въвели или планират въвеждането на подобни стратегии, са Канада, Китай, Южна Африка и САЩ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.