1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК призова България да се заеме с влошеното качество на атмосферния въздух

ЕК призова България да се заеме с влошеното качество на атмосферния въздух

Праховите частици са един от най-сериозните замърсители, които вредят на човешкото здраве

Европейската комисия изрази загриженост, че България все още не спазва таваните за емисии на серен диоксид, азотен оксид и прах от промишлени предприятия, стана ясно от петата поред наказателна процедура за деня.

Съгласно Договора за присъединяване таваните се прилагат от 2008 г., но досега те са били превишавани всяка година, за която са представени данни. Освен това прогнозите за 2012 г. показват, че България отново ще превиши таваните за емисии на азотен оксид и прах.

Европейската комисията направи заключение, че продължаващата липса на структурни мерки за постигане на съответствие показва, че това нарушаване вероятно ще продължи, и изпраща мотивирано становище (вторият етап от производството на Европейския съюз за установяване на неизпълнение на задължения). Брюксел дава на България два месеца за отговор. Ако не бъде получен удовлетворителен отговор, комисията може да предяви пред Съда на ЕС иск срещу нея.

Днес, 24 януари, Европейската комисия призова България незабавно да се заеме и с влошеното качество на атмосферния въздух. Проблемът се отнася до миниатюрните частици, известни като ФПЧ10, които могат да причинят дихателни проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Доклад на Европейската агенция за околната среда от края на миналата година показа, че България е сред държавите, чийто въздух е най-наситен с прахови частици.

Освен че е сред регионите с най-високо съдържание на прахови частици във въздуха, България е единствената държава от проучваните, в която през 2001, 2005 и 2010 година е регистрирано повишаване на нивата на серен диоксид на дневна база. Освен това в страната са регистрирани високи нива на тежки метали във въздуха като арсен, кадмий и олово.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.