1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК с нови предложения за справяне с излишъка от квоти за въглеродни емисии

ЕК с нови предложения за справяне с излишъка от квоти за въглеродни емисии

Брюксел предлага да се преразгледа времевият профил на търговете

Европейската комисия направи две предложения за справяне с нарастващия дисбаланс между търсенето и предлагането на квоти за емисии в схемата на Европейския съюз за търговия с емисии, предаде пресслужбата на институцията.

Като първа стъпка за справяне с бързото натрупване на излишък от квоти за емисии, Брюксел предлага да се преразгледа времевият профил на търговете и да се отложат за края на периода продажбите на търг на 900 млн. квоти през започващата догодина трета фаза на схемата.

Комисията също така прие днес доклад за състоянието на европейския пазар на права за въглеродни емисии, в който са представени структурни мерки, които могат да бъдат предприети за справяне с излишъка.

Излишъкът от квоти за емисии се натрупа главно, защото икономическата криза намали емисиите на парникови газове от промишлеността с повече от очакваното, което от своя страна доведе до по-малко търсене на квоти от предприятията. Очаква се излишъкът да продължи и през третата фаза на схемата, която обхваща периода от 2013 г. до 2020 г.

Необходимата първа стъпка

Брюксел предлага броят на квотите, които ще бъдат предложени на търг през 2013 г.—2015 г., да се намали с 900 млн. броят и да се увеличи със същото количество броят на квотите, които ще бъдат предложени на търг в късния етап на третата фаза.

Чрез този подход на "отлагане за края на периода" ще бъдат предложени на търг по-малък брой квоти в краткосрочен план, докато търсенето остава много слабо, и по-голям брой квоти — по-късно, когато се очаква търсенето да се е възстановило.

Дебат за структурните мерки

Докладът за пазара на права за въглеродни емисии съдържа кратък списък с шест варианта и приканва заинтересованите страни да изразят мненията си.

Както Европейският парламент, така и Съветът поискаха от Комисията да разгледа варианти за структурни действия, които могат да бъдат приети възможно най-бързо, включително постоянно задържане на количеството квоти, необходимо за премахване на излишъка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.