1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екологично сдружение "За Земята" заведе дело срещу МОСВ

Екологично сдружение "За Земята" заведе дело срещу МОСВ

Ведомството е отказало информация, свързана със замърсяването на въздуха в България

Екологично сдружение "За Земята" заведе дело срещу Министерството на околната среда и водите (МОСВ) след като ведомството е отказало информация, свързана с превишените емисии на серен диоксид, азотен окис и фини прахови частици в България. Съобщението на организацията идва след като екологичният регулатор на Европейския съюз - Европейската агенция за околната среда, огласи нов доклад, в който България отново е страната с най-мръсен въздух в Европа.

"МОСВ отказва достъп до информация, която касае здравето на хората и изпълнението на международни ангажименти на страната, а това е недопустимо," алармират от сдружението.

Организацията е изискала информацията по Закона за достъп до обществена информация в края на август, когато входира искане в МОСВ да й бъдат предоставени официалното предупреждение от страна на Европейската комисия, както и обявеният чрез медии доклад за намаляване на емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации, изготвен от ековедомството, съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката.

Причината за изисканата информация е, че "За Земята" подготвя доклад за проблемите и потенциалните решения, свързани с добиване на енергия от въглища в България.

"Отказът на МОСВ представлява сериозна пречка за работата ни. С това си действие властите показаха тотална липса на прозрачност и диалог с гражданите и неправителствения сектор по въпроси като чистотата на въздуха и бъдещето на енергийната система в България," казва Ивайло Попов от екоорганизацията.

Мотивът, с който МОСВ отказва да предостави Доклада за намаляване на емисиите на вредни вещества от големите горивни инсталации е, че той представлява "служебна обществена информация, тъй като е мнение, становище и като такава няма самостоятелно значение". Това се посочва в решението на министър Искра Михайлова, изпратено до "За Земята" на 13 септември. Официалното предупреждение от Европейската комисия към България също не се предоставя, защото то е било изготвено от Европейската комисия, следователно "МОСВ не е задължен да предоставя информация субект по отношение на този документ."

Според "За Земята" обаче докладът, изготвен от двете ведомства "без всякакво съмнение представлява окончателен документ с напълно самостоятелно значение" и с това е само един от мотивите сдружението да сезира съда. Според екоорганизацията, става дума еднозначно за информация, свързана с околната среда, а в подобни случаи "съдът неизменно приема, че предпоставките за предоставянето на достъп до информация за околната среда следва винаги да бъдат преценявани по Закона за опазване на околната среда (ЗООС), който не допуска основание за отказ." По отношение на предупреждението на ЕС, "За Земята" са категорични, че мотивът за отказ е неоснователен.

По думите на Попов, в случая недвусмислено е посочен основният замърсител на въздуха - ТЕЦ-овете, работещи на въглища. Само за последния месец две сериозни обгазявания със серен диоксид се случиха в страната – в Димитровград от ТЕЦ Марица 3 и в Гълъбово от ТЕЦ-овете в енергиен комплекс "Марица изток", посочват от организацията.

От "За Земята" припомнят, че различни представители на правителството дават различни стратегии за решението на въпроса с превишените емисии на серен диоксид, азотен окис и фини прахови частици в България – намаляване на енергията от ТЕЦ за сметка на развитие на ВЕИ, удължаване на експлоатацията на ядрени мощности, развитие на хидроенергийни проекти. "В същото време текат предложения за рестриктивни мерки относно ВЕИ, а темата за ТЕЦ-овете и цената на въглищата от мините търпи неочаквани завои при всяко следващо изказване на официални лица," заявяват от "За Земята".

На фона на тази липса на ясна информация, МОСВ отказва достъп до информация. Много от големите проекти в енергетиката продължават да се крият зад паравана на търговска и служебна тайна, докато негативите от техните замърсявания се заплащат от обществото чрез причинените заболявания и ранна смърт. "За Земята" настоява за прекратяване на тази практика и приканва управляващите да публикуват всички релевантни документи и анализи и да започнат реални публични консултации по тях.

"Недопустимо е по тези изключително важни и тежки въпроси за страната, решенията да се взимат на тъмно, а последствието да е липса на дългосрочна стратегия, изработена с широк обществен консенсус," коментира Генади Кондарев от "За Земята". Така по думите му в момента не е ясно има ли реален план за изход от ситуацията, какъв е той и на какви данни и анализи се базира, както и дали има връзка и последователност на този план с Преходния национален план за сектора, който е представен на Европейската комисия в края на миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.