1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Държавата да изиска повече пари за „горските заменки“

Държавата да изиска повече пари за „горските заменки“

Еколозите от Инициативата „Зелени закони“ поставиха символични коледни подаръци на сградата на Министерството на земеделието

Причината – казусът с горските заменки между 2007 до 2009 година. Припомням, че земеделският министър обяви, че държавата ще търси около 80 млн. лева за горските заменки, обявени за незаконни от Европейската комисия. Според еколозите тази сума е прекалено малка. От Агенцията по горите отговориха, че парите се определят по пазарни цени. 132 горски заменки са извършени неправомерно, а сега държавата не изискава от лицата да възстановят точния размер на парите, обясняват еколозите. Затова те представят топ 10 на случаите, в които държавата трябва да получи многократно повече от 80 млн. лева. От тогава ЕК задължи България да изиска от фирмите да доплатят до реалните пазарни цени.

От Агнецията по горите обясниха, че агроведомството е изпратило уведомителни писма на всички 132 фирми, а сумата от 80 млн. лева се отнася само за 103. Има лица, които не са получили уведомителните писма, защото не отговарят на адреса. Що се отнася до изисканите пари – те се определят от фирма на агроведомството по пазарната цена за съответната година на замяната.

От „Зелени закони“ не пожелаха да се срещнат с представилети на Агенцията по горите, а искат среща с министър Танева. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.