1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ограничава износа на пластмасови отпадъци

ЕС ограничава износа на пластмасови отпадъци

През последните 10 години неконтролираната търговия с пластмасови отпадъци е достигнала застрашителни обеми и води до рискове за общественото здраве и природата

Нови правила за експорта на пластмасови отпадъци от Европейския съюз от 1 януари. За развиващи се страни с цел рециклиране ще се изнасят само пречистени боклуци, обяви еврокомисарят за околната среда Виргиниюс Синкявичюс.
 
По думите на комисаря ограничения и по-строг контрол ще има и при експорта към държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "От началото на 2021 забраняваме изцяло износа на несортирани пластмасови отпадъци. С новите правила показваме, че поемаме отговорността за боклука, който произвеждаме на територията на Съюза и правим голяма крачка в борбата със замърсяването на околната среда и в посока кръгова икономика", поясни Синкявичюс.
 
В своите аргументи за по-строгите ограничения Европейската комисия изтъква, че през последните 10 години неконтролираната търговия с пластмасови отпадъци е достигнала застрашителни обеми и води до рискове за общественото здраве и природата. Особено по-бедните държави в повечето случаи не разполагат с капацитета за безпроблемна и устойчива преработка на тези боклуци.
 
Данните на Комисията показват, че през 2019 година Европейският съюз е изнесъл милион и половина тона пластмасови отпадъци, най-вече към Турция и други азиатски държави като Малайзия, Виетнам, Индия и Китай. Най-малки са количествата, доставени в Народната република, тъй като през 2018-та Пекин въведе драстични ограничения.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.