1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС отговаря за 16% от изсечените джунгли

ЕС отговаря за 16% от изсечените джунгли

Най-вредно за джунглите е производството на соя и палмово масло

Соята, говеждото месо и кафето са продукти с голямо потребление в Европейския съюз. За да се продават на приемливи цени, те се отглеждат в огромни количества, но за производството им се изсичат тропическите гори по света. Изчисленията показват, че Европа отговаря за 16 процента от унищожените джунгли.
 
За европейския внос на соя, говеждо месо и кафе през последните няколко години се изсичат джунгли в размер на повече от 2 хиляди квадратни километра, се казва в доклад на природозащитната организация WWF. Със своите 16% Европейският съюз се нарежда на второ място след Китай – 24 на сто – и пред Индия с 9%. Съединените щати заемат със 7 на сто четвъртото място в тази класация. 
 
Най-вредно за джунглите е производството на соя и палмово масло, като на тях се падат 31 и 24 на сто от унищожените горски масиви, изтъкват екоактивистите. Заради вноса в Европейския съюз се жертват джунгли в Южна Америка и югоизточна Азия. С по-малък дял са говеждото месо, дървесината, какаото и кафето.
 
В Общността Германия е страната, отговорна за най-големите изсечени площи – средно по 44 хиляди хектара, което се равнява половин Берлин. Изчислено според населението, Федералната република е в средата на класацията, която се води от Нидерландия, Белгия и Дания.
 
Изсичането на горите влияе не само на местните екосистеми, но дава своето отражение и върху климата на планетата. През 2017 година европейският внос на продукти, добити на така освободени площи, е причинил 116 милиона тона въглеродни емисии, изтъква докладът на WWF. Това са 25 процента от ежегодните емисии от селското стопанство в Съюза.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.