1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейските граждани смятат, че климатичните промени са най-големият проблем в световен мащаб

Европейските граждани смятат, че климатичните промени са най-големият проблем в световен мащаб

Предприемането на действия в областта на климата ще доведе до иновации, които ще направят европейските компании по-конкурентни

Ново изследване на Евробарометър показва, че европейските граждани смятат, че климатичните промени са най-големият проблем в световен мащаб. 90% от европейците са на мнение, че парниковите газове трябва да бъдат редуцирани до минимум. 87% подкрепят това, че ЕС поставя амбициозна цел за увеличаване употребата на възобновяема енергия и същият процент анкетирани вярват, че е важно, че ЕС подкрепя подобряването на енергийната ефективност.

Изпълнителният зам.-председател на Зелената сделка Франс Тимерманс казва: „Независимо от пандемията и икономическите затруднения пред европейците, подкрепата за действията в областта на климата остава висока. Европейците отчитат дългосрочните рискове, причинени от промените в климата и загубата на биоразнообразието и очакват индустрията, правителствата и ЕС да предприемат действия.“

64% от европейските граждани вече са предприели индивидуални действия и съзнателно правят устойчиви решения в тяхното ежедневие.

81% от европейците подкрепят тезата, че производството на чиста енергия трябва да получава повече публична финансова помощ, дори това да доведе до намаляване на субсидиите за изкопаемите горива.

75% от анкетираните вярват, че инвестирането в икономическото възстановяване трябва основно да е с цел нова зелена икономика. 78% се съгласяват, че предприемането на действия в областта на климата ще доведе до иновации, които ще направят европейските компании по-конкурентни.

7 от 10 европейци считат, че намаляването на вноса на изкопаеми горива може да е от икономическа полза за ЕС. 74% се съгласяват, че разходите за загубите, причинени от климатичните промени, са много по-високи от инвестициите, които са необходими за зеления преход.

Изследването е обхванало 26 669 европейци от различни социални и демографски групи в 27-те европейски страни.

Европейската Зелена сделка е политически приоритет номер 1 за ЕК. Амбицията е ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г., да се редуцират парниковите газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Европейският Закон за климата беше подписан на 30 юни 2021, като ЕК представи законодателни предложения, необходими за мащабната реформа. Ще бъде необходима промяна в законодателството и прилагането на набор от нови инструменти.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.