1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският парламент постави таван на квотата за биогорива

Европейският парламент постави таван на квотата за биогорива

Към 2020 г. не повече от 6% от всички горива за транспорта ще бъдат добивани от растения, използвани за прехрана

Поради опасения за ефекта на производството на биогорива върху цените на храните и климата депутатите в Европейския парламент решиха в сряда да поставят таван на квотата за биогорива. Към 2020 г. не повече от 6% от всички горива за транспорта ще бъдат добивани от растения, използвани за прехрана.

Европейската комисия бе предложила 5% и макар вчерашното решение малко да вдига тавана, на практика производителите нямат стимул да увеличават сегашното си производство.

През 2009 г. ЕС си постави за цел от 10% възобновяема енергия в транспорта, които да идват изключително от горива от растения. Биогорива като етанола се произвеждат от захар, а биодизелът - от рапица, и после се смесват с традиционни горива. Целта беше да се намалят въглеродните емисии от транспорта, както и зависимостта от вносен петрол, пише "Капитал дейли".

После се оказа, че добивът на някои бигорива всъщност отделя повече парникови газове, отколкото от спестената употреба на бензин и дизел от автомобилите. Евродепутатите принудиха всички енергийни компании от 2020 г. да отчитат косвените парникови емисии, причинени от употребата на биогорива.

Това не е последната инстанция за регулация по проблема в ЕС - сега предстоят преговори с националните правителства, преди окончателно одобрение да дадат лидерите им. Ако това не стане до края на април, следват избори за нов Европарламент, след което въпросът може да бъде отложен за 2015 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.