1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейският съюз с нов закон срещу обезлесяването

Европейският съюз с нов закон срещу обезлесяването

Новият закон ще гарантира на европейските потребители, че продуктите, които купуват, не допринасят за унищожаването и деградацията на горите

Предварително споразумение относно нов закон за продукти без обезлесяване постигнаха евродепутатите и националните правителства на държавите членки. Законът ще задължи компаниите да проверяват и издават така наречената декларация за „надлежна проверка“, че стоките, пуснати на пазара на Европейския съюз, не са довели до изсичане на гори навсякъде по света след 31 декември 2020 година. 
 
Въпреки че никоя държава или стока като такава няма да бъде забранена, компаниите няма да имат право да продават продуктите си в ЕС без Такава декларация, гласят новите правила. Както беше поискано от евродепутатите, компаниите ще са длъжни да проверят спазването на съответното законодателство на страната на производство, включително относно правата на човека, и че правата на засегнатите местни хора са били спазени.
 
Новият закон ще гарантира на европейските потребители, че продуктите, които купуват, не допринасят за унищожаването и деградацията на горите, включително незаменимите девствени гори, и следователно ще намали приноса на Съюза към изменението на климата и загубата на биоразнообразие в световен мащаб.
 
Продуктите, обхванати от новото законодателство, са: едър рогат добитък, какао, кафе, палмово масло, соя и дървесина, включително продукти, които съдържат, хранени са или са направени с помощта на тези стоки, например кожа, шоколад и мебели. По време на разговорите евродепутатите успешно добавиха каучук, дървени въглища, продукти от печатна хартия и редица производни на палмово масло. Парламентът осигури по-широко определение за деградация на горите, което включва превръщането на девствени или естествено възобновяващи се гори в плантационни гори или в друга залесена земя и превръщането на девствени гори в засадени гори.
 
Компетентните органи на ЕС ще имат достъп до съответната информация, предоставена от компаниите, като геолокационни координати, и ще извършват проверки. Те могат например да използват инструменти за сателитно наблюдение и ДНК анализ, за да проверят откъде идват продуктите. Санкциите за неспазване са пропорционални и възпиращи, а максималният размер на глобата е най-малко 4 процент от общия годишен оборот в ЕС. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.