1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Германия с по-малко емисии от селското стопанство

Германия с по-малко емисии от селското стопанство

Според експертите това се дължи на по-малките количества минерални торове

През 2019 година Германия отчита спад с 1 % на вредните емисии от селското стопанство. От данните на Федералната служба за околна среда става ясно, че общото количество на тези емисии е било в размер на 62-ва милиона тона.
 
Според експертите от Службата за околна среда това намаление се дължи на по-малките количества минерални торове, както и на спада на поголовията в животновъдството. Още по-сериозен спад има при вредните емисии от енергетиката. През 2019 година те са с минус 16 %, основно заради затворените въглищни електроцентрали, прекратяването на производството на черни въглища, както и на все по-големия дял електричество, добито от соларни и вятърни инсталации.
 
На другия полюс са домакинствата, занаятите, търговията и услугите. Взети заедно, техните емисии на въглероден диоксид и други вредни за атмосферата газове, са се покачили със 7 милиона тона. При транспорта увеличението е с 1 процент до 165 милиона тона, а Германия достига общо 810 милиона тона. Спрямо предходната година това са 46 милиона тона по-малко, а в сравнение с референтната 1990-та германските емисии са намалели с 35 на сто.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.