1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гласувайте за опазването на скъпоценното за планетата Земя биологично разнообразие!

Гласувайте за опазването на скъпоценното за планетата Земя биологично разнообразие!

Всяка година се присъждат две награди за проекти в сферата на биологичното разнообразие и природата

Европейската комисия номинира български проект за тазгодишните награди LIFE, в област Природа и биоразнообразие. Те са признание за отлични постижения в опазването на природата, околната среда и климата. Всяка година се присъждат две награди за проекти в сферата на биологичното разнообразие и природата – една, определена от жури от експерти и една - чрез гласуване на широката аудитория, от всички страни-членки.


ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПРОЕКТА


Защо да гласувате?

  1. Ще демонстрираме, че организациите, които работят в обществена полза в Бълария са сила в природозащитата и че ние можем да действаме заедно за най-значимата, общочовешка кауза!
  2. Ще помогнете за споделянето на пробива, в размножаването на Juniperus Excelsa – дърводвидна хвойна, направен от Проект Свободни от инвазивни чужди видове местообитания на Фондация „Информация и природозащита“ и Сдружение „Екофорум за природата“, в целия ЕС. Така и другите страни в нашия регион, в който все още съществува този рядък и ценен вид, ще могат да приложат успешните  методи и да го съхраним.
     
  3. Ще докажем колко е важно да познаваме и ползваме постиженията и научените уроци на другите преди нас! Нашият успех с дървоводната хвойна се основава на  опита почерпен от три проекта по Програма LIFE: „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България”;  „Гръцки хвойнови гори“, в Национален парк Преспа и Проектът за опазване на ендемични гори с видове Juniperus, в Кипър.
  4. Ще подкрепите разпространението на полезна информация и опит за контрола на най-опасните за България инвазивни чужди видове (ИЧВ) растения, Ръководство с добри практики и статии за тези от тях, които са най-опасни за българската природа.
     
  5. Ще дадете принос за опазването на пасища и ливади, в тревни местообитания 6510 и 6210, в Защитена зона Централен Балкан Буфер и помогнете на стопаните им да научат как да ги поддържат, за да получават повече и по-качествени сено и възможности за паша.
  6. Ще насърчите общинските власти да последат примера на община Карлово, която  включи, в договорите на арендаторите на общински земи, мерки за опазване на биоразнообразието в пасищата и ливадите и пое да изпълнява Програмата опазване на местообитанията 6510 и 6210.
  7. Ще популяризирате поддържането на смесени широколистни гори с явор, липа и ясен в НП Централен Балкан”, вМестообитание 9180* и изпълнението на Програма за опазването им.

Допълнителна информация за номинацията ще намерите ТУК

Благодарим Ви за подкрепата! Заедно постигаме повече!

 


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.