1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне – предизвикателство за земеделието

Глобалното затопляне – предизвикателство за земеделието

Селскостопанският сектор ще се опита да намали с 25% емисиите на въглероден двуокис

Конференцията за климата в Париж ще има голямо значение и за селското стопанство заради сериозните ангажименти, които фермерите трябва да поемат срещу глобалното затопляне. 

Експертите отбелязват, че са отминали дните, когато тракторите бяха едни от най-сериозните замърсители на въздуха. Промяната в стандартите на двигателите помогна за значително намаляване на емисиите на парникови газове от селскостопанската техника.

Европейският съюз си е поставил амбициозната задача да намали вредните емисии с 40% до 2030 г., в сравнение с 1990-та. В този контекст селскостопанският сектор ще се опита да намали с 25% емисиите на въглероден двуокис и особено на метан и азотен диоксид.

Професионалните организации и синдикатите защитават активно вече направените усилия и насърчават бъдещите действия в това направление. Става дума за възстановяване на почвите, по-прецизен контрол при торенето, подобрено управление на пасищата и др.

За постигане на поставените цели са необходими политическа ангажираност, разбиране на проблемите от земеделските стопани и индивидуална отговорност, коментират специалистите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.