1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глобалното затопляне може да се ускори от топенето на ледената покривка

Глобалното затопляне може да се ускори от топенето на ледената покривка

Това сочат резултатите от изследване

Лошите новини за климатолозите се увеличават, информира БТА. Ледената покривка в полярните райони се топи и така метан, въглероден диоксид и други парникови газове се изхвърлят в атмосферата. По този начин се ускорява глобалното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Сайънс дейли". Ледената покривка близо до Северния и Южния полюс включва почва, мъхове и лишеи, които обикновено са замръзнали целогодишно.

В резултат на покачването на глобалните температури обаче ледената покривка на двата полюса се топи и това води до разлагане на органична материя и до изхвърляне на по-големи количества метан в атмосферата. Парниковият ефект на метана е 33 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид, пише БТА.

Учени от Държавния университет на Флорида заявиха, че това не е хипотетично виждане, а нещо, което вече е станало. Те посетили няколко пъти Швеция, за да вземат проби от почвата. Пробите показали, че ледената покривка се разгражда по-бързо, а това означава, че по-големи количества метан и други парникови газове се изхвърлят с по-бързи темпове в атмосферата.

Ръководителят на изследването, океанографът Джеф Чантън от университета заяви, че ако ледената покривка се стопи напълно, количеството метан в атмосферата ще се увеличи 5 пъти. "Планетата ще се затопли и допълнителното количество парникови газове ще се добави към проблемите ни", каза той.

"От известно време знаем, че ледената покривка се топи", допълни Сюзън Ходжкинс от университета. "Установихме обаче, че свързаните с топенето й промени в растенията в полярните райони могат да доведат до изхвърляне на по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата в сравнение с изхвърленото количество метан." Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.