1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гнездовият период на пеликаните се възобновява

Гнездовият период на пеликаните се възобновява

Наблюдават се около 70 екземпляра от защитения вид

Гнездовият период в колонията на къдроглавите пеликани в резервата „Сребърна“ постепенно се възобновява. С повишаване на температурите ледената покривка се разтопи и птиците започнаха да се завръщат, след като дребни хищници ги подплашиха в началото на месеца. В момента на трите наколни платформи и прилежащите терени около тях се наблюдават около 70 екземпляра от защитения вид. Птиците са със зачервени гуши и строят гнезда наново. Наблюдава се и активна копулация.

Охраната на резервата навлезе в колонията в края на миналата седмица, за да оцени щетите и рестартира камерите за видеонаблюдение. При огледа на място са констатирани 8 мъртви малки екземпляра в гнездата на наколните платформи. В наземните площи не са открити новоизлюпени. Въпреки неблагоприятното развитие на първото люпило едно новоизлюпено е оцеляло благодарение на старателните грижи на родителите си.

Нивата във водното огледало са стабилни. В момента се отчитат високи водни нива на река Дунав. Отворени са двата шлюза, което ще позволи навлизането на свежи води от реката в езерото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.