1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Гореща вълна заля цяла Европа

Гореща вълна заля цяла Европа

В Германия синдикатът на картофопроизводителите заяви, че очаква загуба на 30% от тазгодишната реколта

Толкова е горещо, че жени по бикини се пекат на слънце в Москва, предават информационните агенции. Гореща вълна е обхванала цяла Европа и доведе до изсъхване на посеви, избухване на горски пожари и разтапяне на асфалт. В Германия и Унгария температурите достигнаха 37 гр. пише vesti.bg

Най-тежките суши в Русия от един век унищожиха реколтите на почти 10 милиона хка земеделски площи, а в 18 провинции е обявено извънредно положение заради пожари, изпепелили над 26 000 хка гори.

В Германия синдикатът на картофопроизводителите заяви, че очаква загуба на 30% от тазгодишната реколта.

Намаляха резервите в кръвните банки, които в момента стигат само за следващите един до три дни. Причина за това е, че заради горещините по-малко кръводарители напускат домовете си и отиват да даряват кръв.

Климатиците във високоскоростните влакове се повреждаха многократно и пътниците бяха принудени да пътуват часове на затворени прозорци и температури до 50 градуса.
В Чехия Земеделската камара смята, че зърнената реколта тази година може да е с 10%а по-ниска от 2009 г.

В Източна Европа нарастват смъртните случаи от удавяне, след като хората се струпаха около морета, езера и реки в опит да избегнат жегите. Само през последната седмица в Русия са загинали над 230 души, а в Латвия - 21 души за две седмици.

Жегите се отразяват и на транспорта, защото водят до повреди по пътищата и железопътните линии. Голяма автомагистрала от Прага за Германия бе затворена за неколкодневен ремонт, а международното летище Водоходи северно от Прага престана да приема пътнически полети заради повреда на пистата от горещините.

Във Финландия бе регистрирана температура 34,2 гр, което е рекорд за последните 75 години. Магазините бързо свършват запасите от вентилатори и климатици.

В Италия се готвят за пик на горещините в петък, 16 юли. Управлението за гражданска защита издаде специално предупреждение за 20 италиански града, където се очаква температурите да достигнат 40 гр.

Сред тези градове са Рим, Милано, Генуа, Верона, Венеция, Торино, Болоня, Бреша и Месина на о-в Сицилия.

След закъснялата пролет и температури, по-ниски от обичайните за юни, Апенините, както и цяла Европа, бяха обхванати от гореща вълна, идваща от Африка.

Температурите този месец са счупили рекордите от последните 90 години в северната област Трентино-Алто Адидже, където дори и в планините са измерени над 30 гр. Температури, надвишаващи 40 градуса, се установиха на остров Сардиния.

Според метеоролозите Италия ще остане в тази изгаряща прегръдка до края на юли, а през август се очакват нормални за сезона температури. Специалисти смятат, че сегашният зной няма да бие рекорда от 2003 г., когато горещините се задържаха по-дълго.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.