1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Готвят се законодателни промени за възстановяване на щетите от заменените гори

Готвят се законодателни промени за възстановяване на щетите от заменените гори

Снимка:

Предстои решение на Европейската комисия по казуса със заменките на гори при предишното управление

До края на днешния ден ще бъде сформирана работна група, която да изготви предложения на текстовете за промени в Закона за държавните помощи. Това беше решено днес на среща между министърa на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, председателя на комисията по правни въпроси към Народното събрание Искра Фидосова и представители на Коалиция „За да остане природа в България” по повод предстоящото решение на Европейската комисия по казуса със заменките на гори при предишното управление.

Целта е да бъдат разработени  правни  механизми, чрез които при доказване на нерегламентирана държавна помощ, бенефициентите да могат да възстановяват нанесените на държавата щети. Това може да стане с връщане на помощта или чрез доплащане на разликата до пазарната стойност на получената помощ.

Министър Найденов подчерта, че решението за промените в законодателството се взема в този момент, за да може страната ни да е готова  и за най-негативното решение на комисията.

Г-жа Фидосова се ангажира промените в закона за Държавните помощи да бъдат изготвени до края на годината и да минат на второ четене в Парламента до март. Според нея с промените ще се уредят, както заварените случаи със заменките, и ще се наложат ограничения в бъдеще да не може да се допускат подобни сделки. Тя съобщи още, че ще се изчисти начинът за установяване на действителната пазарна цена на имотите. Идеята е при изчисляването й да се вземе средната цена на 50  - 100 подобни имота в близост.

В предложенията за законовите промени ще влиза също в бъдещите договори да фигурира условието, че при установена държавна помощ ползвателят да трябва да доплаща разликата в стойността.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.