1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Хиляди тонове пластмасови отпадъци плават в световните океани

Хиляди тонове пластмасови отпадъци плават в световните океани

Пластмасовите отпадъци са заплаха за морските обитатели

Близо 269 000 тона пластмасови отпадъци плават по повърхността на океаните по света. Това показва изследване на международни експерти, писа dariknews.bg, позовавайки се Франс прес и от Ройтерс.

Експертите от пет страни са събирали данни по време на 24 експедиции, извършени за 6 години от 2007 г. до 2013 г. по целия свят.

Според тях пластмасовите боклуци в океаните са много повече, отколкото се е смятало досега. В моретата плават полиетиленови торбички, бутилки, играчки, капачки от бутилки, четки за зъби, ботуши, седалки за тоалетни чинии и много други неща. Тези отпадъци превръщат океаните в истински магазин за пластмасови изделия.

Пластмасовите отпадъци са заплаха за морските птици, бозайници и други обитатели на океаните.  Много морски костенурки умират всяка година, поглъщайки найлонови торбички, мислейки ги за медузи. Отпадъците попадат в океаните от реките и от силно замърсените крайбрежни зони, както и от корабите.

 

Отпадъците се озовават често пъти в петте субтропични вихъра - големи райони от въртящи се като пумпал течения в Северния и Южния Тих океан, Северния и Южния Атлантически океан и Индийския океан. Тези зони действат като огромни блендери, които смилат големите парчета пластмаса и после изхвърлят микрочастици навсякъде в океаните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.