1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Холандските фермери със собствени идеи за намаляване на вредните емисии

Холандските фермери със собствени идеи за намаляване на вредните емисии

За финансирането на идеите през следващите пет години ще са необходими около 3 милиарда евро

Подобно на германските си колеги, фермерите в Холандия също протестират срещу наложените от правителството ограничения, чиято цел е намаляване на емисиите в атмосферата. Сега стопаните излизат със собствено предложение как да се осъществи това, без да се стига до фалити.

Проектът, внесен за обсъждане в агроведомството в Хага, е разработен от сдружение, обединяващо 13 нидерландски фермерски организации. За финансирането на идеите през следващите пет години ще са необходими около 3 милиарда евро, се казва в текста.

Според фермерите парите трябва да дойдат от държавния бюджет, но без да се намаляват средствата, предвидени за селското стопанство. Така нареченият "план азот" предвижда 500 милиона евро да се заделят за ускорение на досегашните мерки за намаляване на емисиите в свиневъдството, както и за подкрепата за мерки в млечното животновъдство. Сред предложените мерки са намаляване на протеиновото съдържание във фуражите, поощряването на пашата на открито, както и разреждането на оборския тор с вода.

С над 2 милиарда да се финансират компенсациите за стопаните, отглеждащи нутрии и други животни за кожи, които през 2024 година ще трябва да прекратят дейността си. В тази сума влиза и разработването на подробни планове за намаляване на емисиите от говедовъдството и от сектор птици.

В първа реакция земеделският министър Карола Шоутен нарече предложенията на фермерите "сериозни", но отказа да коментира дали ще приеме всичките.

В същото време холандски експерти разкритикуваха правителствения план за по-малко азотни емисии, защото предвиждал само краткосрочни мерки. По-дългосрочните не били доизработени докрай и криели големи финансови рискове за фермерите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.