1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. И през 2010 г. няма да се стигне до договор за климата

И през 2010 г. няма да се стигне до договор за климата

До този момент около 120 държави, изхвърлящи 80% от емисиите в света, са подписали Копехагенското споразумение

Глобално споразумение за борба с климатичните промени, в което правно да са обвързани задълженията на богати и бедни страни, вероятно няма да бъде постигнато през тази година. Това каза Иво де Бур, ръководител в оставка на Рамковата конвенция на ООН за климатичните промени (UNFCCC), цитиран от британските медии" информира dnevnik.bg.

Няма вероятност да бъде постигната цялостна сделка до конференцията на ООН в Канкун, Мексисо, през ноември, смята политикът. "Американците не искат втори Протокол от Киото. Много е вероятно да станем свидетели на подписването на две споразумения в Канкун", добави климатичният шеф, цитиран от в. "Гардиън".

Данните показват, че обещанията за намаляване на парниковите емисии няма да спомогнат за задържане на глобалното затопляне средно до 2 градуса по Целзий, каквито бяха настроенията в датската столица, допълва Би Би Си. "Те въобще не са адекватни. Индустриализираните държави трябва да повишат нивото на своята ангажираност", каза Де Бур по време на тридневния форум в Германия.

До този момент около 120 държави, изхвърлящи 80% от емисиите в света, са подписали Копехагенското споразумение. Декларативният текст на споразумението беше договорен и изготвен от лидерите на няколко големи държави в последните часове преди края на конференцията, при това извън рамките на официалния преговорен процес на ООН. Срещата в Бон завърши на 11 април, без да отбележи напредък, оставяйки пропаст между позициите и ангажиментите на развитите и развиващите се страни. САЩ и Австралия лобираха съдържанието на Копенхагенското споразумение да бъде внедрено в текста на бъдещия договор за климата. Представителите на Индия и други развиващи се страни реагираха остро на това предложение. "Копенхагенското споразумение е политически документ. Той не може да живее свой собствен живот, не е самостоятелен документ. Споразумението има потенциала да помага при постигането на консенсус, но не може да замести официалните резултати от процеса в ООН", заяви индийски дипломат, цитиран от Ройтерс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.