1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индустрията с шистовия газ осигурява доходи и работни места в Пенсилвания

Индустрията с шистовия газ осигурява доходи и работни места в Пенсилвания

Съществуват и много въпросителни относно беопасността на технологията за добив

Община Амуел е разположена на 44 квадратни мили, стръмните дерета и затревена пасища с люцерна, детелина и тимотей в югозападната част на щата Пенсилвания. Тук живеят около 4000 души, повечето в селищата Амити, Лоун Пайн и Просперити.

Според някои, тази територия с формата на диамант неплодородна земеделската земя е заселена в началото на 18-и век, когато английски и шотландски заселници прогонват местното населени от селото Аннауанна, или "Пътят на водата".  Изсъхнали дървета се редят по протежението на високи, сухи рътове. Въздухът мирише на сладка трева. Кравите мучат. Конете цвилят.

От друга страна, той прилича на американска поле с природен газ, тук са разположени 10 газови кладенци, а компресорната станция, която подава газ на тръбопроводите, водещи към домовете на стотици километри - така беше до края на лятото, когато бе открито пет акра завирено химическо езерце. Камионите форсираха двигателите по полето. Багерите задълбаха в твърдите камъни. Тръбопроводите се извиха под склоновете.

Общината се намира върху находището Марселъс Шейл, едно от най-големите полета с природен газ в света, формирование, разположено на 575 мили от Западна Вирджиния, Пенсилвания, Охайо и Ню Йорк. Шистовият газ, дори и неговите критици признавам, представя една възможност за Съединените щати да бъдат по-малко зависими от чуждестранния oil. Според Ууд Макензи, енергийно-консултантска фирма,  формацията Марселъс ще осигури 6 процента от газа за Америка през тази година, като делът се очаква да се удвои до 2020 г.

Преди около пет години, оферти за наеми започнаха да се появяват в пощенските кутии на жителите на Амуел от Рейндж Рисурсис, базирана в Тексас петролна компания, възнамеряваща да добива газ чрез хидравлично разбиване. "Разбиването", както е известно, е технология за добив на природен газ чрез пробиване, която включва напомпване на огромни количества вода, пясък и химикали на няколко хиляди фута под земята, за да се пропукат дълбоките шистови пластове и да се освободят газовите мехури, останали от древността в порестите скали. Добивът на този газ обещава или да даде на американците техен собствен чист енергиен източник, или да завземе селските райони и да замърси въздуха и питейната вода, в зависимост от това кого питате.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.