1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Индустрията с шистовия газ осигурява доходи и работни места в Пенсилвания

Индустрията с шистовия газ осигурява доходи и работни места в Пенсилвания

Съществуват и много въпросителни относно беопасността на технологията за добив

Община Амуел е разположена на 44 квадратни мили, стръмните дерета и затревена пасища с люцерна, детелина и тимотей в югозападната част на щата Пенсилвания. Тук живеят около 4000 души, повечето в селищата Амити, Лоун Пайн и Просперити.

Според някои, тази територия с формата на диамант неплодородна земеделската земя е заселена в началото на 18-и век, когато английски и шотландски заселници прогонват местното населени от селото Аннауанна, или "Пътят на водата".  Изсъхнали дървета се редят по протежението на високи, сухи рътове.  Въздухът мирише на сладка трева. Кравите мучат. Конете цвилят.

От друга страна, той прилича на американска поле с природен газ, тук са разположени 10 газови кладенци, а компресорната станция, която подава газ на тръбопроводите, водещи към домовете на стотици километри - така беше до края на лятото, когато бе открито пет акра завирено химическо езерце. Камионите форсираха двигателите по полето. Багерите задълбаха в твърдите камъни. Тръбопроводите се извиха под склоновете.

Общината се намира върху находището Марселъс Шейл, едно от най-големите полета с природен газ в света, формирование, разположено на 575 мили от Западна Вирджиния, Пенсилвания, Охайо и Ню Йорк. Шистовият газ, дори и неговите критици признавам, представя една възможност за Съединените щати да бъдат по-малко зависими от чуждестранния oil. Според Ууд Макензи, енергийно-консултантска фирма,  формацията Марселъс ще осигури 6 процента от газа за Америка през тази година, като делът се очаква да се удвои до 2020 г.

Преди около пет години, оферти за наеми започнаха да се появяват в пощенските кутии на жителите на Амуел от Рейндж Рисурсис, базирана в Тексас петролна компания, възнамеряваща да добива газ чрез хидравлично разбиване. "Разбиването", както е известно, е технология за добив на природен газ чрез пробиване, която включва напомпване на огромни количества вода, пясък и химикали на няколко хиляди фута под земята, за да се пропукат дълбоките шистови пластове и да се освободят газовите мехури, останали от древността в порестите скали. Добивът на този газ обещава или да даде на американците техен собствен чист енергиен източник, или да завземе селските райони и да замърси въздуха и питейната вода, в зависимост от това кого питате.

На 21-ви ноември Комисията за речния басейн на Делауер, която включва представители на четири щата - Пенсилвания, Ню Джърси, Ню Йорк и Делауер, ще гласува за правилата, регламентиращи разбиването във вододела на реката, която снабдява около 15 милиона души с питейна вода. Най-засегнатите щати ще бъдат Ню Йорк и Пенсилвания, които се намират върху Марселъс Шейл, където газът е най-близо до повърхността.

Това лято губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова за вдигане на едногодишния мораториум в щата върху разбиването срещу устното противопоставяне на еколозите и много местни жители. След поредица от заседания този месец, Ню Йорк ще реши дали да позволи разбиване от началото на следващата година. Междувременно, нюйоркчани гледат към Пенсилвания, първият им съсед, приветствал разбиването като модел.

В щата Пенсилвания се намират повече от 4000  кладенеца, с прогнози за появата на 2500 нови годишно, за да достигнат общо над 100 000 през следващите няколко десетилетия; 458 от тези кладенци са в област Вашингтон, 60 са в общината Ануел, за която разбиването е инжекця за нови доходи и бизнес; това обаче е предизвикало също едно от първите разследвания за влиянието на разбиването върху реките и потоците, питейната вода и човешкото здраве.

Точно преди Коледа през 2008-ма малцина съседи дават правото на Рейндж Рисърсис да сондират на дълбочина хиляди футове под домовете на хората и до две мили във всяка посока. Подписването на договори за наем тук не е нищо ново. През последните 200 години, една след друга различни индустрии добиват минерали от земята. През 19-и век това с била въгледобивната; в 20-и век – производството на стъкло, кокс и стомана.

Това, което плащат компаниите е повече, отколкото много хора в Ануел, където доходът на глава от населението при преброяването през 2000-а г. е бил 18 285 долара, са били свикнали да виждат през живота си. Съседите, които са врата до врата, са получавали различни цени при подписването на договорите - от 1500 до над 500 000 долара за едни и същи парчета земя. Любопитното е, че огромна разлика в цените, поне засега, не предизвика много проблеми между съседите. Повечето, ако изобщо споделят някакви политически възгледи, са либерали от старата школа, които смятат, че всеки има право да живее по своята воля и способности.

Вместо това, конфликтът е между "селските и градските хора - коментира Бил Хартли, 63-годишен бръснар и фермер. - Селяните искат сондиране и имат права върху минералите. А градските хора не искат сондажи и нямат права, които да продадат."

Хартли отглежда 35 крави на 110 акра скалисти полета. До неотдавна, подобно на повечето фермери той знаеше, че му трябва втора работа, за да покрива разходите за кравите. Повишаването на разходите за кравите е с над 300 долара на глава годишно.  Сега обаче той има повече пари, отколкото някога си е представял. Подписването на газовата аренда за "малко повече" от 1000 долара на акър му докарва допълнителни 110 хил. долара при подписването, плюс 12.5 процента от приходите от газа, добит от неговата земя. Хартли предпочита да не се обсъждат точните суми. "Това не на никого не му влиза в работата" - каза той. Но след първите няколко години, производство тръгва стремглаво надолу, оттам и чековете от рентата. Така че, Хартли все още подстригва хората. "Пък и обичам хората," каза той.

Като той смята, газовата промишленост му е помогнала да запази своята ферма, кравите и начина си на живот.

Марселъс се превърна в източник на икономически ползи за Западна Пенсилвания - нови работни места, резервации за стаи в мотели, търгови с храни и наново асфалтирани пътища - а и обещава да донесе още повече. Според неотдавнашно проучване на държавния университет на Пенсилвания, тази индустрия е създала 23 хил. работни места, включително работници на рафинериите, строители, пилоти на хеликоптери, електротехници, заети в хранителната промишленост, офис-служители, шофьори. Да не говорим, че наемателите спестят средно 55 на сто от парите, които печелят при подписването лизингови договори и 66 процента от техните възнаграждения, се твърди в изследването на университета.

 "Дойдохме на този свят бедни, и ще си отидем от него бедни" - твърди братовчедката на Харли, която живее на 2 мили и половина от фермата. Това е мотото на семейството.   

Когато газовата промишленост се зародила в града, братовчедката видяла в това възможност да плати сметките на фермата и да спечели от земята. Но понеже фирмите са заинтересовани от подписването за големи парцели, през зимата на 2008 г., Хейни, която има само осем акра, убедила двама от своите съседи да обединят своите земя в лизингов договор, за който са й били платени на вноски 1000 долара на акр и 15 процента рента. С парите си е помогнала да плати данъците на своята ферма.  Изглеждало сякаш сондажите няма да засегнат живота й в голяма степен.  

През 2020-а боксерът на съседката на Хейни внезапно починал.  Според стопанката, която се занимава с отглеждане на  кучета, животното е било отровено. Тя е виждала, че кучето много пъти е пило от водите, оттичащи се край пътя, и смята, че водата, която газовата компания използва и тече по пътя, вероятно съдържа антифриз. "Ние не използваме етиленгликол в процеса на разбиване" - твърди Матес Пицарела от Рейндж Рисърсис. според него, ветеринарният лекар на кучето не може да потвърди, че кучето е било тровено и че възможна причина за смъртта може да е рак.

Месец по-късно, кучето на Хейни, Хънтър, също умира внезапно. Скоро след това съседката се обадила на Хейни и й казала, че нейният кон Джоди, също е бил открит мъртъв. Лабораторните резултати показали високи нива на токсини в черния му дроб. Резултатите от теста били изпратени на Рейндж Рисърсис. От компанията отговорили, че, както ветеринарният лекар е посочил, конят е умрял от токсичност на черния дроб, а не от отраване с антифриз. От компанията не признават, подозренията на ветеринаря, че конят е умрял от отравяне с тежки метали. Последващи тестове на водата от Рейндж Рисърсис не откриват тежки метали. Шест от новородените боксери били родени с цепнато небце. Само след няколко часа те умрели. Други пък се родили мъртви или без крака или коса. Объркана какво да прави, жената запазила 15 от новородените във фризера.  През декември, козата на семейството, спечелила шампионската титла, абортирала две бебета.

Какво се случва с животните? Откъде идват токсичните химикали в тяхната кръв? Хейни се опасява, че газовото сондиране на по-малко от 1000 фута от дома й, има нещо общо с тези мистериозни случаи.

 Много от хората, които живеят наблизо, се опасяват, че течовете химическото езерце биха могли да проникнат в питейните води или че може канцерогени да попаднат в полетата, където се отглеждат говедата.

 Но за много жители рисковете изглеждат малки, а ползите - чисто гориво и икономическо развитие - далеч по-големи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.