1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инициативата „Лесовъд за един ден“ е обхванала повече от 500 деца от цяла България

Инициативата „Лесовъд за един ден“ е обхванала повече от 500 деца от цяла България

Това е първата от поредицата инициативи, които са включени в програмата на Седмица на гората

„Вече пета поредна година по няколко пъти годишно провеждаме срещи на лесовъди с деца под надслова „Лесовъд за един ден“ и всеки път събитието се превръща в празник. Разказваме на децата как трябва да  пазим, да се грижим и да съхраняваме гората, но най-вече се опитваме да създадем у тях любов към гората и мислене за нея като източник на здраве и живот.“

Това каза д-р инж. Ани Петракиева, главен експерт в Изпълнителната агенция по горите и преподавател по „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет пред журналисти в Борисовата градина в София днес, където инициативата събра повече от сто деца.

Събитието се провежда паралелно и в регионални дирекции по горите, дирекции на природни паркове и държавни горски стопанства в цялата страна.

Това е първата от поредицата инициативи, които са включени в програмата на Седмица на гората 2019 г.

През тази година събитията ще се проведат под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!“, като са посветени на 140 годишнината от създаването на една от най-старите държавни администрации в страната– горската.

Официалното откриване на Седмицата, домакин на която тази година е Югозападно държавно предприятие, ще бъде на 1 април 2019 г. в гр. Благоевград.

В дните от 1 до 7 април в национален мащаб празничните прояви продължават с „Ден на отворените врати“ на 3 април пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите в град София ще бъде  разположена Изложба за развитието на горското дело в България - „140 централна горска служба“,  а в Централното фоайе на сградата ще бъде експонирана изложба на изделия от дърво, изработени от ученици от професионалните горски училища.

На 5 април 2019 г. в Южния парк в град София ще бъде изградена информационна шатра. Там експерти от Агенцията по горите заедно със студенти от Лесотехническия университет ще разказват на посетителите за изложените материали и сбирки, свързани със създаването, възстановяването, стопанисването и опазването на българската гора.

В цялата страна се предвиждат залесителни мероприятия, като на 4 април те ще са повсеместни в цялата страна.

На 2 април в Аулата на Лесотехническия университет е предвидено тържество за отбелязване и на 120-годишнината на горския периодичен печат в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.