1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инсталирани са всички 40 изкуствени гнезда, предвидени по проекта „Земя за царския орел“

Инсталирани са всички 40 изкуствени гнезда, предвидени по проекта „Земя за царския орел“

Близо 20% от изкуствените гнезда стават дом на царските орли

В края на изминалата година екипът на „Земя за царския орел“ приключи с инсталирането на всички 40 изкуствени гнезда, предвидени в рамките на проекта. Всички те са разположени в или в близост до защитени зони, част от Натура 2000, които са ключови за опазването на вида - „Сакар”, „Дервентски възвишения“, „Западна Странджа“, „Адата – Тунджа“, „Каменски баир“ и „Сините камъни – Гребенец“. Целта на поставянето им е да насърчи млади двойки орли да загнездят в незаети, но подходящи за размножаване територии, или да помогне на вече размножаващи се двойки да изберат безопасно гнездо.

Близо 20% от изкуствените гнезда стават дом на царските орли. Това е една от най-ефективните мерки за опазване на вида, тъй като строежът на ново гнездо е трудна и отнемаща много енергия задача, особено за младите двойки царски орли, които пристъпват за пръв път към размножаване. През март нова двойка избра именно такова гнездо за свой дом. Така общо 4 изкуствени гнезда, построени в рамките на проекта, са заети досега от нови двойки царски орли.

При инсталирането на изкуственото гнездо първата стъпка е внимателното подбиране на подходящо дърво и територия. Мястото трябва да е отдалечено от територия на друга двойка, от опасни електропроводи и източници на безпокойство като пътища, и в близост до хранителни ресурси. В идеалния случай в територията ще са наблюдавани млади скитащи птици. Дървото трябва да е високо и стабилно, за да може двойката спокойно да наблюдава околността и да излита с лекота и да набира височина.

Инсталирането на едно гнездо отнема около ден, като предварително се изготвя основата от клони във формата на колело, което с помощта на алпийска техника се качва на дървото. Там  се вплитат още клони, за да стане масивно и здраво. Достига диаметър от 1,5 до 2 метра, дебелина до 2 м и понякога тежи около 200 кг. То се използва от орлите понякога десетки години. Най-подходящото време за поставянето на гнездата е краят на есента и началото на зимата, за да може през зимата или началото на пролетта орлите да ги заемат и достроят.

Поставянето на изкуствени гнезда е важна част от природозащитните дейности, извършвани по проекта, за подобряване на гнездовите и хранителните местообитания на царския орел. Припомняме, че при предишния проект на БДЗП „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” бяха поставени също 40 изкуствени гнезда, като 10 от тях са заемани от царски орли през годините, като в някои от тях те продължават да отглеждат поколение.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.