1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Искат проверка за конфликт на интереси на зам.- председателя на земеделската комисия Емил Димитров

Искат проверка за конфликт на интереси на зам.- председателя на земеделската комисия Емил Димитров

Снимка:

Премиерът Бойко Борисов да обяви официално кой стои зад офшорната фирма "Витоша ски"

По повод продължаващото гласуване на второ четене на промените в Закона за горите коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” очаква Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика при Народното събрание да проверят заместник-председателя на парламентарната комисия по земеделие и гори Емил Димитров за потенциален конфликт на интереси и действия в частен интерес в качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

Съгласно подадена от него декларация, Емил Димитров е собственик на гори и земеделски земи, а свързани с него лица, съгласно публикации в медиите, са собственици и управляващи на фирми, свързани с горско стопанство, дърводобив, стопанисване и ползване на дивеч в дивечовъдни участъци.

Частният интерес на Емил Димитров вероятно се изразява в получаване на облага от материален характер, защото е подкрепил предложението на други народни представители за промени в Закона за горите, което води до улесняване на изсичането на частни гори под 20 декара, каквито той притежава.

Също така депутатът е внесъл и е гласувал за предложение за промени в Закона за горите, което премахва дължимата към държавата сума при промяна на предназначението на горски имоти и земеделски земи за строителство на ски лифтове, ски писти и открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди.

Емил Димитров е внесъл и е гласувал в полза на текстове в промените в Закона за горите, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства, каквато вероятно ползват и свързани с него лица и фирми.

Природозащитниците настояват също така премиера Бойко Борисов да обяви кой стои зад офшорната фирма "Витоша ски", която притежава почти всички ски съоръжения в Природен парк Витоша. Част от тях бяха приватизирани от общината, когато министър председателят беше кмет на София. Така премиерът Бойко Борисов ще разкрие пред обществото в чия персонална полза се правят промените в Закона за горите.

Коалицията "За да остане природа в България" ще проведе протестно шествие срещу промените в Закона за горите тази вечер. Участниците ще се съберат на пл. "Света Неделя" от 18,30 ч. и ще тръгнат към парламента.

Промените в Закона за горите ще доведат до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси, защото:

  • Ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция
  • Предлага се това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори
  • Позволява дозастрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието
  • Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка.

Промените в Закона за горите подаряват българските гори на няколко добре известни бизнесмени, предупреждават природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.