Очаква се увеличение в цените на хранителните продукти
Изменението на климата може да намали стойността на европейското селско стопанство с 16 % до 2050 г. Данните са от нов европейски доклад. Причините са зачестилите климатични аномалии – продължителните суши и обилните валежи. Очаква се увеличение в цените на хранителните продукти в Европа, заради липса на суровини в световен план.
Според новия доклад, публикуван от Европейската агенция по околна среда, продължителните топлинни вълни тази година ще се превърнат в норма за континента. Неблагоприятните климатични условия се отразиха негативно основно върху зеленчуковата и зърнената продукция. Данните показват, че това лято е било едно от най-влажните и горещи в последните 100 години. Миналогодишната гореща вълна във Великобритания, например, имаше дългосрочни последици за животновъдния сектор. Фермерите бяха принудени да използват зимните запаси от храна и фуражи. Тази година Шотландия преживя второто си най-влажно лято в последните 10 години. В Англия през юни южните райони бяха засегнати от обилни валежи, които преминаха към северните райони през август. Селското стопанство в Испания и Португалия трудно преживя рекордно високите температури. Eвропейската агенция по околна среда апелира спешно да се вземат мерки за диверсификацията на културите, пестенето на водата и използването на нова, по-ефективна технология. В отговор на доклада Асоциацията на почвите заяви, че спешно земеделските стопани трябва да получат помощ за адаптиране към климатичните промени. И още в доклада - според данните производството на хранителни продукти в Европа не са в непосредствена опасност от изменението на климата за момента. Цените обаче може се повишат в бъдеще, поради намаляване на хранителните продукти в световен план.