1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изправени сме пред “климатичен апартейд”

Изправени сме пред “климатичен апартейд”

120 милиона души ще изпаднат в бедност през следващото десетилетие

Глобалното затопляне може да допринесе за разширяване на пропастта между бедни и богати по цял свят. Това се казва в доклад, публикуван в Женева от Съвета за човешки права към ООН.

"Рискуваме сценарий с климатичен апартейд, при който богатите ще плащат, за да избягат от горещини, глад и военни конфликти и ще изоставят останалата част от световното население да страда", пише докладчикът. По думите му е ужасно несправедливо, че бедните имат минимален принос за вредните емисии, но от друга страна понасят основната тежест от климатичните промени, имайки освен това най-малките възможности да се предпазят от тях.

Според прогнозите, изнесени в доклада, 120 милиона души ще изпаднат в бедност през следващото десетилетие, дори светът да постигне целите за ограничаване на глобалното затопляне. В резултат още повече хора ще гладуват и ще бъдат принудени да напуснат родните си места.

"Времето на мрачните речи на политиците отмина. Те не обръщат достатъчно внимание на предупрежденията, а някои от тях дори предприемат мерки в погрешната посока. Запазването на сегашния курс е рецепта за бъдеща икономическа катастрофа", твърди авторът.

Изчисленията показват, че в момента температурите на земята са със средно 1 градус по-високи от тези от прединдустриалната епоха. Според анализа на Световната метеорологична организация последните 4 години са били най-горещите от близо 200 години насам.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.