1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Как изхвърлените храни вредят на климата?

Как изхвърлените храни вредят на климата?

Учени са изчислили и влиянието на глобалната хранителна индустрия върху вредните емисии

Близо 40% от произведените в цял свят храни отиват на боклука, изчисляват от WWF. Освен че тези продукти не стигат до нуждаещите се, те са вредни и за климата.
Всяка секунда се изхвърлят 29 тона и половина хранителни продукти, алармират и от ООН в нов доклад. Така на година се събират 931 милиона тона – от домакинствата, заведенията и търговските обекти. Към тях се добавят още над един милиард тона, загубени на полето и в обора, т.е. преди да стигнат до преработка.
Сега учени са изчислили и влиянието на глобалната хранителна индустрия върху вредните емисии. Според тези данни хранителната система с нейните процеси за производство, преработка, продажба и консумация отговаря за една трета от предизвиканите от човека парникови газове. При положение, че между 30 и 40% от тези храни отиват на сметището, това означава, че изхвърлените продукти имат дял от 8 до 10% от вредните емисии.
 
Проблемът не се среща само в богатите страни. В своя доклад от ООН посочват, че в държави като Гана, Кения или Ливан на глава от населението се изхвърлят между 85 и 105 килограма храни на година, докато в Германия например количеството достига 75 килограма. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.