1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кампания на БДЗП: Ние броим врабчетата

Кампания на БДЗП: Ние броим врабчетата

Близки, познати и симпатични, тези птици съпътстват живота на човека от 100 века

ВКЛЮЧИ СЕ И ТИ В КАМПАНИЯТА НА БЪЛГАРСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ЗАЩИТА НА ПТИЦИТЕ (БДЗП) "НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА" НА 24 АПРИЛ 2021 Г. ОТ 9:00 ДО 12:00 Ч., КАТО ОТДЕЛИШ САМО 10 МИНУТИ И ЗАПИШЕШ ДАННИТЕ СИ В СПЕЦИАЛНО СЪЗДАДЕНАТА СЕКЦИЯ НА САЙТА Кои са любимите ви градски птици? Сигурни сме, че повечето от вас ще отговорят – врабчетата. Близки, познати и симпатични, тези птици съпътстват живота на човека от 100 века.

vrabcheta

Замисляли ли сте се обаче кога за последен път видяхте врабче? Преди три дни, преди седмица или повече? А само допреди десетилетие врабчетата бяха част от ежедневието ни.

Какво се случва с врабчетата?

Врабчетата намаляват и това е факт. За последните 10 години са с 30% по-малко. Ще продължи ли тази тенденция и има ли вероятност любимите ни градски птици да изчезнат напълно  от живота ни?

Ние броим врабчетата

Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас.  Ще провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да установим причините за тези тенденции. Анализът на данните ще ни даде отговор на въпроса какви са причините за установените тенденции.

Включете се в инициативата на Българското дружество за защита на птиците и бройте врабчета заедно с нас.

Нека се опитаме заедно да им помогнем. За да има врабчета!

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.