1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Канада напусна протокола от Киото

Канада напусна протокола от Киото

Снимка:

В споразумението не участват едни от най-големите замърсители на атмосферата като САЩ и Китай

Канада напусна протокола от Киото, съобщи АП. Премиерът на Канада Стивън Харпър отбеляза, че не е важно какво прави родината му или Европа щом в споразумението не участват едни от най-големите замърсители на атмосферата като САЩ и Китай.

За Канада Киото е минало, беше категоричен министърът на екологията Питър Кент. Според него страната му плаща много висока цена, за да спази ангажиментите от Протокола. Канада няма да успее да изпълни изискването до края на 2012-та година да намали вредните си емисии. И затова ще трябва да плати глоба в размер на $13,6 млрд.

Протоколът от Киото е договор приет през 1997 г., който ангажира подписалите го държави да намалят своите емисии от парникови газове с цел да се контролира глобалното затопляне.

На конференцията в Дърбан беше постигнато споразумение до 2015-та година да бъде подписан нов договор, който ще влезе в сила през 2020-та година. Според канадския министър на екологията и новото споразумение оставя вратички, които ще позволят на големи замърсители, като Китай и Индия, да не намалят вредните си емисии.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.